Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tanácsok a kutyatartáshoz

2010.04.17

 Öröm a házban! Végre hazavittük a kiskutyát! A természet egy kis csodája a városi lakótelep egyhangúságában. Bejárja a lakást, végigszaglász mindent, csóválja a farkát és boldogan arcon nyal, mert természetesen ilyenkor a kétlábú lény is a padlón ücsörög, és mámorosan figyeli a kis élõlény ismerkedõ lépéseit. Jaj! Egy kis tócsa! Nem baj, majd feltöröljük. Olyan aranyos ahogy szinte gurul a bútorok között.

Az öröm megvolt, az elsõ egy óra elillan. Gyere kis élõlény ez lesz a te helyed, most pihenj egy kicsit. Mondom pihenj egy kicsit, ez a te helyed!

Az elsõ kijózanító élmény. A farok csóváló aranyos kis pufi kutyus teli torokból üvölt, mert mi azt szeretnénk, hogy a helyén pihenjen. Õ meg nem szeret egyedül lenni. Vigyük le, biztos pisilni kell neki. Még nincs meg az összes védõoltása. Csak letesszük amíg elvégzi a dolgát, és már hozzuk is fel. Miért nem pisil és kakil? Csak rohangál itt körbe. Biztos nem kell neki, majd legközelebb. Gyere pici, visszamegyünk a helyedre, már biztos fáradt vagy. Teli torokból üvölt! Nem akar a helyén lenni, hadd járkáljon még egy kicsit. Nézz oda! 10 perce sincs, hogy levittük, most meg itt végezte el a dolgát. A második kijózanító élmény. A pufi kutyus bepisil és bekakil. Végre elfáradt. Úgy aludt el, olyan hirtelen, szinte összecsuklott, itt a fotel mellett. Majd holnaptól a helyére szoktatjuk, hiszen még csak most került az új környezetbe.

A kezdeti öröm és kezdeti bosszúság pillanatai sokak számára ismerõsek. Egy-két hétig a kölyök fõ foglalatossága az étkezésen kívül az új környezetével való ismerkedés. Ez súlyos konfliktusokkal járhat, ha a gyakorlatlan gazdik nem készülnek fel rá elõre. Szétrágott cipõk, papucsok, könyvek jelzik a kölyök útját a lakásban. Gyakorlott kutyatartók tudják hogyan kell a kutyust az egyedüllétre,  szobatisztaságra és egyéb hasznos dologra nevelni. De mit tehet, aki még kezdõ ezen a téren? Néhány jó tanács, ami megkönnyíti a dolgot:

kiskutya2.jpgA kutya helye a menedéket jelenti számára, ahol soha nem szabad büntetni (ezért menekül legtöbb kutya rögtön a helyére, ha valami galádságon tetten érjük). Ha lakásban tartjuk a kutyát, huzatmentes, csendes sarokban helyezzük el, ahova félre tud vonulni anélkül, hogy bárkinek is az útjában volna. Ha kertben van a kutya, gondoskodjunk számára jól szigetelt házról, amit a saját testével be tud melegíteni. Célszerû télre erõs anyagból libegõ ajtót a bejárat fölé szegezni.

Egyedüllétre szoktatás: ha békében szeretnénk élni a szomszédokkal, nem elhanyagolható, hogy kutyánk csendben és türelmesen várja, míg hazaérünk a munkából és elvisszük sétálni. Egyedüllétre a kiskutyát fokozatosan lehet megtanítani oly módon, ha magára hagyjuk abban a helyiségben, ahol a helye van. A kutyus vonítását hagyjuk figyelmen kívül (a tanítás idejére kérjük a szomszédok türelmét), vagy csendesítsük a másik helyiségbõl erélyes "Fúj!" vezényszóval. Lehetőleg akkor menjünk vissza és dicsérjük meg, amikor éppen csendben maradt. Hamar megtanulja, hogy a hangoskodás nem vezet eredményre, de ha csendben marad előbb-utóbb visszajön a gazdi.

Szobatisztaság: Nem helyes gyakorlat az, ha egy 8-9 hetes kölyköt bántalmazunk azért, mert bepiszkított a lakásba. Olyan, mint a kisbaba, még nem képes visszatartani a vizeletét és a székletét a séta idejéig. A kutya növekedése és fejlõdése, a rendszeres séta, a vele való foglalkozás minden különösebb nevelés nélkül elõidézi, hogy a szabadban végezze el a dolgát. Természetesen erre naponta többször lehetõséget kell neki adni. Kiskutya esetében alvás, etetés után, kora reggel, késõ este, eleinte még éjszaka is ki kell vinni, hogy elvégezhesse a dolgát. Fontos ez akkor is, ha közben a lakásban piszkított, mert csak rendszerességgel érhetõ el eredmény. A friss levegõn történõ mozgás általában pozitív hatással van a kölyök bélműködésére. Mindig dicsérjük meg, ha kint végezte el a dolgát. A kiskutyán egyértelműen látszanak a jelzések, hogy üríteni készül (izgatottabbá válik, szaglászik, forgolódik). Ha odafigyelünk rá és felismerjük ezeket, gyorsan ki tudjuk vinni a szabadba. Általában 3 hónapos korukra válnak a kutyák megbízhatóan szobatisztává.

Nevelés:  Amint megkapta a szükséges oltásait és utcára vihetjük a kiskutyát, újabb problémával állhatunk szemben. Tiltakozik a póráz ellen. Persze nem minden kiskutya, egyedenként változik az ellenszegülés mértéke. Legjobb, amit tehetünk, ha nem veszünk tudomást a makacskodásáról és húzzuk magunk után pórázon. Persze nem durván, finoman, hogy sérülést ne okozzunk. 200-300 méter megtétele után rájön, hogy jobb, ha a gazdival tart. Ha elkezd szépen lépkedni, dicsérgessük meg és haladjunk tovább.
Kutyusunk tud pórázon közlekedni. De hogyan tanítsuk meg, hogy póráz nélkül is szépen a nyomunkban maradjon, és ne rohanjon el minden felé, fogócskát játszva és az idegeinket tépve?  Minél elõbb kezdjük, annál jobb az eredmény. A pici kölyök még általában szorosan a gazdája nyomában marad. Késõbb aztán egyre távolabb merészkedik, de könnyen megtanítható, hogy hívásra visszajöjjön, ha mindig valami finomsággal, játékkal, dicsérettel jutalmazzuk. A tanítás szakaszában helytelen a kutyát azonnal pórázra venni, amint beért hozzánk. Néhány alkalom és megtanulja, nem jó a gazdihoz menni, mert vége a szabadságnak. Eleinte sokszor hívjuk magunkhoz, jutalmazzuk és újra szabad lehet. A felnõtt kutyák, néhány ritka kivételtõl eltekintve nem bántják a kölyköt. Ezért általában bátran engedhetjük, hogy barátkozzon más kutyákkal. Ez fontos is, ha nem szeretnénk, hogy a késõbbiekben éppen a mi kutyánk viselkedjen támadóan minden más kutyával szemben.
A kutya 4 hónapos koráig minden negatív és pozitív élmény egy életre kitörölhetetlenül bevésõdik. Személyiségük alakulására (agresszivitás, félénkség stb.) az öröklött tulajdonságokon kívül ez az idõszak döntõ befolyással bír. Ez a periódus az úgynevezett szocializálódás idõszaka, amikor a kutya megtanul az ember oldalán élni, kitárul elõtte a külvilág, megismerkedik a forgalommal, zajokkal, más kutyákkal, más emberekkel. Felnõtt korukra rengeteg tapasztalatra tesznek szert a kutyák, amelyek által megtanulnak "normális" kutyaként viselkedni. Az a kiskutya, akit soha nem engednek el a pórázról, nem ismerheti meg a "nagyvilágot". Póráz végérõl minden más. A kutya is bátrabb, hiszen maga mögött érzi a gazdit. Ha mégis szabadlábra kerül általában szélsõségesen reagál dolgokra, félénken, vagy éppen agresszíven viselkedik stb. Az a kutyus amelyik szabadon ismerkedik a világgal (persze forgalom biztos helyen) közömbösödik  bizonyos dolgokkal szemben. Nem támad meg más kutyákat, nem kerget biciklist, nem ugrál fel a járókelõkre. A kölyökkorban elmulasztott tapasztalatszerzés felnõtt korban már csak nehezen, vagy egyáltalán nem pótolható

Sok szó esett a dicséretrõl. Alakítsunk ki egy dicsérõ vezényszót ("okos vagy" "bravó" stb.), amivel a kutyát jutalmazhatjuk. Hamar megérti ezen szavak jelentõségét, fõleg, ha eleinte egybekötjük valami finom falattal, vagy nagy simogatással. Késõbb már a dicsérõ szó is elég, a kutyus szinte úgy érzi a falatot is megkapta. Ugyanígy meg kell tanulnia a büntetés vezényszavát ("fúj", "nem szabad" stb.). Bármi olyan rosszat tesz, amiért büntetés jár (bontja a lakást, felszedi az utcán a szemetet) mondjuk a vezényszót és rázzuk meg a grabancát. A büntetõ szót, hamar össze fogja kötni a kellemetlenséggel. Késõbb (persze ha következetesek voltunk a nevelésnél) akár 10-20 méterrõl erélyesen rászólunk, azonnal felhagy a rosszasággal, mert úgy érinti, mint ha meg is kapta volna a büntetést. Hangsúlyunk legyen erélyes, de nem muszáj ordibálnunk. A büntetés soha ne legyen verés, rúgás, ütés. Véleményem szerint még összetekert újsággal sem, bár ezt sok nevelési tanácsban olvashatjuk. Az ütést, rúgást nem érti a kutya. A farkas falkában is a másik grabancának megrázásával bünteti a vezérfarkas az alattvalóit. A kutya is falka állat és a gazdája a vezérfarkas. Ami az összetekert újságot illeti, bár különösebb fájdalmat nem okoz, de nagyot csattan. A kutya megtanulja összekötni a csattanó hangot a büntetéssel és ez érzékenységet válthat ki a hasonló hangokkal szemben.

Nem esett még szó a játékról. Szinte minden kutya szeret a gazdájával játszani, labdázni, rongyot húzni. Ritkán játszik a kutya csak úgy magában az elõtte hagyott labdával. De a mozdulatlan tárgy hirtelen nagy jelentõséggel bír, ha a gazdi kezébe kerül. Nem is igazán helyes mindig a kutya elõtt hagyni a labdát, rongyot stb. A játék legyen egy varázslatos tárgy, és a kutyus boldog lesz, ha meglátja a kezünkben és játékra invitáljuk vele. Hagyjuk érvényesülni a kutyát, szerezhesse meg a labdát és a rongyot. Ha nem akarja visszahozni egy másik labdával vissza tudjuk csalogatni. Egyiket eldobjuk, másikkal visszacsaljuk, aztán azt dobjuk el. Nagyszerûen meg lehet így futtatni a négylábút.
Lakásban tartott kölyökkutyák esetében elengedhetetlen, hogy lekössük a figyelmüket és idõrõl idõre számukra érdekes játékkal, sétával fárasszuk le õket. Ellenkezõ esetben menthetetlenül az értékeink válnak a kiskutya kirobbanó energiáinak áldozatává.

A kutyatartásról és nevelésrõl persze könyvet lehetne írni. De ez a pár sor dióhéjban talán segítség lehet a kezdõ lépések megtételéhez.

 

 

 

Alapvető dolgok:

Amikor kigondolod,hogy szeretnél egy kiskutyát,gondold át az egészet!Egy kutya nagy felelőséggel jár.Ellenőrizned kell a körélméneket is.Ennek a kisállatnak kell egy hely,ahol megpihenhet,ha kint ha bent.Hogyha van olyan hely,ahol kiszökhet,akkor ha bárhová elmentek,kell a kutyának egy bekerített rész,ahonnan nem tud elszökni.Ha pár napig nem tudjátok gondozni(pl.nyaralni mentek)keresnetek kell egy megbízható ismerőst,aki minden nap gondozza őt,eteti ,itatja,és akár játszik is vele.A kutyáknak is  lehet rossz napjuk;ilyenkor ne piszkáld őket,ne erőltesd őket játékra.Gondoskodni kell a védőoltásokról,ha bolhás lesz a kutyád,mondjuk bolhanyakörvre lesz szükséged.Venni kell neki kutyakaját,játékokat,olyant is,amivel egyedül is játszhat.Egy kutya sok pénzt vesz igénybe.Az is sokba kerül,hogy meg tudj egyet venni,és az is,amiket az előbb soroltam fel.Ezeket mind át kell gondolni,csak aztán lehet belemenni egy kutyába.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.